Priča o OPG-u Mlađenović

FARMA U SRCU POSAVINE

Kako i iz Slavonije tako i iz Sisačko-moslavačke županije, zbog teške financijske situacije i nemogućnosti zapošljavanja, veliki broj ljudi a najviše mladih odlazi trbuhom za kruhom tražeći bolju budućnost, a s njima, na žalost, odlaze i najkvalitetniji autohtoni sirevi i mliječni proizvodi koje su te obitelji donedavno proizvodile. Ipak, jedna obitelj koja se u tom kraju još uvijek bavi stočarstvom i proizvodnjom i preradom mlijeka te se trudi opstati je obitelj Ivice i Ljiljane Mlađenović iz Dubrovčaka Desnog.


Sve je počelo s jednom kravom..

Ivica i Ljiljana Mlađenović počeli su se baviti poljoprivredom jer su htjeli da njihova obitelj i djeca žive i odrastaju u ovakvoj sredini. Nisu gledali na materijalne stvari i mislili o tome koliko će zaraditi i stvoriti. 

Kada su se 1986. godine oženili, Ljiljanin im otac poklonio jednu kravu i tako je sve počelo. Iako su mogli živjeti i od nečega drugoga odlučili su da žive upravo na ovakav način i iako je taj posao jako težak i naporan još nikada nisu razmišljali da odustanu od njega.

Nije bilo lako od samih početaka, a danas je, naravno, još teže i jer uz to što proizvode mlijeko, prerađuju i sir. 

2013. godine na sisačkoj tržnici Kontroba postavili su i prvi mlijekomat na Sisačkom području i tako se počeli baviti direktnom prodajom a ne preko posrednika, što je i bio njihov cilj. 

Obiteljska mini sirana obitelji Mlađenović u kojoj se proizvode kravlji sirevi od vlastitog mlijeka odobrena i od Agencije za poljoprivredu.

Iako su danas gotovo svi mljekari koji su industriji davali mlijeko propali, obitelj Mlađenović je uspjela opstati zahvaljujući upravo tome što je osim proizvodnje mlijeka počela i sa njegovom preradom.

Tako je OPG Mlađenović postao poznat po proizvodnji tradicijskog sira ovog kraja, Posavine, Pokuplja i Moslavine, autohtonog sira "Prevelc".

Uz brojna priznanja i nagrade koje je dobio sir OPG-a Mlađenović valja istaknuti slijedeće:

- 2019. Tirol (Austrija) srebrna medalja za suhi preveli sir

- 2018. Tirol (Austrija) srebrna nagrada za preveli sir

- 2011. 9. gospodaski sajam sira-Grubišno Polje prva nagrada za svježi kravlji sir


OPG MLAĐENOVIĆ
2020.
Izradio Webnode
Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti